Dags för kräftskiva!

kräftskiva

Augustis stora fest är kräftskivan! Nu för tiden får vi njuta av de små röda krypen året om, om vi har lust, men det är ju ändå under sensommaren som vi ställer till med den traditionella kräftskivan. Fram till 1994 var det reglerat i lag när man fick fiska kräftor och då inföll kräftpremiären den första onsdagen i augusti. I år, kräftpremiären 2016, blir därför i morgon den 3 augusti.

TIPS TILL KRÄFTSKIVAN!

Duka gärna ute om vädret tillåter! Kräftskivan är en sommarfest och augusti kan vara en varm och skön månad. Tänk dock på att det blir mörkt tidigare, fyll bordet och kanske hela trädgården med levande ljus i ljuslyktor. Skriv i inbjudan att ni kommer att vara ute så att gästerna klär sig därefter. Ta också fram vad huset förmår av filtar för de som fryser lite senare på kvällen.

Ett både fint och praktiskt dukningstips är att täcka bordet med tidningspapper i flera lager. Det fungerar som sörpeltålig duk som bara kan slängas när kräftorna är uppätna. Vill man serverar man kräftorna i en stor hög på bordet och ställer fram stoa skålar för att slänga skalen i och hoppar helt över tallrikarna.

Ställ gärna fram skålar med varmt vatten med citronskivor i för gästerna att skölja fingrarna.

Servetter förslår inte långt om det ska ätas kräftor i massor. En idé kan vara att köpa billiga kökshanddukar och duka med en till varje plats, då har gästerna något rejält att lägga i knät och torka händerna på.

Det kan vara bra att servera lite tillbehör till kräftorna, särskilt om man också serverar den traditionsenliga snapsen. Pajer, bröd och kryddost är klassiker. Man kan också servera en matig soppa som förrätt, tex en fyllig majs- eller pumpasoppa. Till kräftorna kan man också servera små varma snittar med getost eller quesadillas.

Enligt Albert Engströms gamla affisch så ”kräfver” ju kräftorna starka drycker, men glöm inte också de alternativen, det finns tex många goda alkoholfria öl och servera också vatten i massor!
Fler dryckestips till kräftorna och tips på hur du kryddar din egen snaps hittar du bland många andra tips till kräftskivan här>>

Det ska ju naturligtvis också lekas och sjungas på kräftskivan. Grapevine står gärna för underhållningen! Vi har både tipspromenader, quiz och lagtävlingar särskilt för kräftskivan!

Här hittar du tips på festlekar till kräftskivan>>

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.