50-årsfest: Ska jag välja quiz eller tipspromenad?

festtips festlekar barnkalas

Fråga:

Hej!
Jag ska ha 50-årsfest i början av sommaren. Vi kommer att bli ungefär 30 personer i blandade åldrar. Jag har tittat på era quiz och ser att det finns två olika, ”Quiz: 50 år av minnen” och ”Fira 50! Tipspromenad till 50-årsfesten”. Vad är skillnaden, vilket är bäst?

Undrar, Karin

Svar:

Hej Karin,
Tack för ditt mail och grattis lite i förskott, kul med 50-årsfest!

Tipspromenaden och Quizet är ganska olika. Tipspromenaden fokuserer på talet ”50” och ställer en hel massa fyndiga frågor som på ett eller annat sätt handlar om ”50” i fin layout. Exempel på en fråga är: ”Paul Simons ”50 ways to leave Your Lover” låg etta på singel-listan i USA i tre veckor 1975. Det var artistens enda singeletta under sin solokarriär. Däremot hade han flera tillsammans med Art Garfunkel i duon Simon & Garfunkel, en av dem var ”Mrs Robinson” 1968. Vilken film hade denna låt och flera andra låtar av duon på soundtracket?” Frågorna är mycket blandade och handlar om allt från historia till film, musik, litteratur, geografi osv. Alla med en klurig koppling till talet 50 så att det på ett roligt sätt passar på just 50-årsfesten.

Quizet däremot handlar om de senaste 50 åren och ställer frågor om sådant som hänt under din livstid, allt från stora händelser i Sverige och världen till politik, film, musik, tv-serier och mycket mer. Vissa frågor är musikfrågor, där man spelar upp en snutt av låtar från en färdiga Spotify spellista. Quizet är tänkt att bli en härlig, nostalgisk tillbakablick som sätter 50-årsfest stämningen.

Tipspromenaden fungerar bäst som just en tipspromenad och kan vara bra om ni behöver en bensträckare, eller för att sysselsätta gästerna om ni behöver fixa något praktiskt – tex duka av efter middagen. Har ni fina omgivningar där ni är, kan man också inleda med en tipspromenad, tex att man först samlar alla för en välkomstdrink och sedan skickar ut dem på tipspromenaden medan middagen förbereds och dukas fram. Passa på att blanda männsikor som inte känner varandra så väl och låt dem göra tipspromanden tillsammans så blir det också ett sätt för gästerna att lära känna varandra.

Quizet gör man ju på det ställe man är, man kan antingen köra hela quizet på en gång, tex till kaffet eller så kan man dela upp quizet och köra några frågor åt gången och sprida ut dem under kvällen, då blir det en röd tråd genom hela festen. Då funkar det också bra om du har mingel eller mottagning istället för sittande middag på din 50-årsfest.

Både i quizet och i tipspromenaden passar det att tävla i små lag om 2-4 personer. Försök att blanda åldrar i lagen och para ihop människor som kanske inte känner varandra så väl.

Här finns quizet till 50-årsfesten>>
Här finns tipspromenaden till 50-årsfesten>>

Lite tips & idéer till 50-årsfesten hittar du här>>

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.